Bericht

Samen aan tafel voor goed eten: inspiratiediner voor voedselinitiatieven 

Geplaatst op 23 april 2025, 13:06 uur
Illustration
logo
Gemeente Den Haag

Op 1 april 2025 bedankte de Gemeente Den Haag de vele voedselinitiatieven in de stad met een inspiratiediner. En inspirerend was het zeker: de studenten van ROC Mondriaan dienden een heerlijk driegangendiner op, ondernemers en voedselinitiatieven namen de gasten mee in hun verhaal en er werden veel nieuwe connecties gemaakt. 

Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn & Milieu) opent de avond met het benadrukken van het belang van verbinding: het is noodzakelijk om sámen de voedseltransitie aan te gaan. Voedsel hangt met alles samen, ook met duurzaamheid, welzijn, en onderwijs: daarom is ROC Mondriaan bij uitstek de plek voor het inspiratiediner. 

De kracht van diversiteit 
Na de eerste gang krijgen verschillende Haagse initiatieven het podium. Rebekka van Roemburg vertelt over stichting LekkerNassûh, die vanuit Voedsellokaal de Gymzaal wekelijks 500 pakketten vol lokaal voedsel uitdeelt. Namens stadslandbouwproject Boerendorp doet Natasja Koendjbiharie trots haar verhaal over de vrijwilligers die haar helpen met de groenteteelt. Paul Einerhand van North Sea Farmers schetst de mogelijkheden van zeewierteelt: zeewier is gezond, zit boordevol eiwitten, en heeft geen land nodig om te groeien.  

De diepte in met Jan Hassink 
De hoofdspreker van de avond is Jan Hassink, onderzoeker bij Wageningen University & Research. Hij vertelt dat de samenleving op dit moment tegen verschillende crisissen aanloopt, waaronder een verbindingscrisis tussen productie en consumptie. Deze crisis kunnen we op lokaal-regionaal niveau aanpakken door middel van voedsel. Alle voedselverbindingsplekken die vanavond centraal staan, vormen samen al een krachtige beweging. Jan sluit zijn verhaal af met een advies aan de gemeente. Om verbinding te herstellen, is niet alleen logica nodig, maar een integraal beleid om met hard en handen te voelen hoe duurzaamheid, welzijn en gezondheid met elkaar verbonden zijn. 

Kijken naar de toekomst 
Er wordt niet alleen gekeken naar de initiatieven die er al zijn, maar ook naar de toekomst. Wethouder Barker hoopt dat de Haagse voedselstrategie ervoor gaat zorgen dat ambtenaren en de initiatieven elkaar makkelijker kunnen vinden. Om hierover in gesprek te gaan, worden vijf panelleden uitgenodigd op het podium. Wat zien zij als de volgende stap? 

Laurens van Putten, hoofd food op de Grote Markt, is van mening dat de initiatieven niet langs elkaar moeten bewegen, maar samen de regie moeten nemen. Anne-Luz Pijnenburg geeft met haar onderneming The Waste to Succes voedselles aan kinderen. “Het thema voedselverspilling leeft, en de goede voorbeelden zijn er al. Nú is het moment de initiatieven die goed werken uit te breiden,” deelt ze. Aan Liane Lankreijer, aanwezig namens Ons Eten Den Haag, wordt gevraagd hoe zij het Haagse voedselsysteem ziet over vijf jaar. “Dan zijn er voedselverbindingsplekken in iedere wijk waar mensen zich kunnen herinneren dat ze mens zijn en deel van een bloeiende gemeenschap,” zegt Liane. 

Als deze avond iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat ieders invalshoek en expertise meegenomen moeten worden. Voedsel is daarin zowel een doel als een middel en kan het systeem tastbaar maken. De deelnemers keren huiswaarts, geïnspireerd om samen de volgende stappen te zetten voor een gezond en duurzaam voedselsysteem in Den Haag. 

Tekst: Guusje Weeber
Foto's: Michel Mees