Een onderzoek naar de effecten, organisatie en gewenste doorontwikkeling van buurtrestaurants
JOGG-Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor gezondere sportlocaties en -evenementen, buurtlocaties, dagattracties en gemeente- en provinciehuizen.
Gemeenten hebben een sleutelrol in het omkeren van deze ontwikkeling. Dat vraagt om een brede blik. Werken aan gezond en duurzaam voedselbeleid betekent dat je over de grenzen van afdelingen en begrot...
Het is hoog tijd om een goed gesprek te voeren over voedsel. En of het nu thuis is, op school, in restaurants en cafés of in de politiek, deze feiten en cijfers kunnen daarbij helpen. Want iedereen, ...
De ene na de andere gemeente maakt beleid om minder dierlijk en meer plantaardig eten te produceren en te consumeren. Een plantaardiger eetpatroon is gezonder, duurzamer én biedt kansen voor onderneme...
Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een initiatief van JOGG waarbij Het Voedingscentrum als kennispartner betrokken is. Het doel van het Akkoord is om het voedingsaanbod op alle scholen in het v...
Elke gemeente staat dicht bij haar inwoners en is daardoor goed in staat huishoudens te bereiken en duurzaam gedrag te stimuleren. Gemeenten kunnen een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van voe...
Het in kaart brengen van de voedselomgeving en het inzichtelijk maken van de toename van ongezond aanbod, is de eerste stap om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. In 2019 onderzocht de ac...
Gemeenten staan voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat en gezondheid. Veel gemeenten zetten zich in voor een gezond voedselaanbod in de stad of werken aan een energie neutrale toekomst. Deso...
Heb je Good Food City Magazine al gelezen? Een tijdschrift vol inspirerende verhalen over hoe we het voedselaanbod in de stad gezonder en duurzamer kunnen maken.
Gemeenten hebben de mooie opdracht om ...
Maar liefst een op de vijf inwoners in de steden Amsterdam, Den Haag, Almere, Ede, Rotterdam, Haarlem en Utrecht bevinden zich in een kwetsbare positie en heeft daardoor mogelijk moeite met het bekost...
Dat schoolmaaltijden een positief effect hebben op kinderen is al langer duidelijk. Toch zijn zij niet de enigen die hiervan profiteren, merkten onderzoekers van het Erasmus MC. Ook ouders, leerkracht...
De overheid moet burgers beschermen tegen een ongezonde leefomgeving – tegen bijvoorbeeld luchtverontreiniging en geluidsoverlast, maar ook tegen een ongezonde voedselomgeving. Maar hoe bepaal je hoe ...
Lea Smeijsters heeft op verzoek van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving een thesis geschreven over hoe de gezonde voedselomgeving aan bod kan komen in gebiedsontwikkeling.
Begin 2024 heeft Joost Rijkhoff, student Bestuurskunde Universiteit Leiden, voor de City Deals Gezonde en duurzame voedselomgeving en Dynamische binnensteden een eerste beknopte verkenning gedaan naar...
Greendish en de Dierencoalitie hebben samen een routekaart ontwikkelt om te bepalen waar je als gemeente staat op het gebied van de eiwittransitite. Er zijn 5 routes en 1 transitiefundament. Kruis bij...
De Toolbox Inwonersparticipatie Gezonde Voedselomgeving helpt (beleids)adviseurs van gemeenten en GGD’en om samen met inwoners, vooral uit wijken met een lagere sociaal-economische positie, de voedsel...
Kan Victor voorbijgangers onbewust laten kiezen voor een gezonde snack?
De hele dag door maken we keuzes over wat we eten. Kies je een boterham of yoghurt bij het ontbijt? Vlees, vis of vegetarisch? K...
'Voedsel-verbindingsplekken voorzien in wat in de samenleving steeds meer ontbreekt: echtheid. Echt contact, echt voedsel, echt werk, echte natuur en echte leefruimte. Ze hebben zich niet laten kapen ...
In het webinar 'Voeding in de gemeente: van beleid tot praktijk' hoor je meer over de 'bouwstenen voor gemeenten' van het Voedingscentrum en hoe je deze kunt inzetten om gezond een duurzame voeding te...