Bericht

In gesprek met Robert Barter over Haagse voedselbeleid

Geplaatst op 14 juli 2025, 11:00 uur
Illustration

In een interview met Gemeente Plant Vooruit vertelt de Haagse wethouder van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu, Robert Barker (PvdD), bevlogen over zijn voedselbeleid. Eerder dit jaar actualiseerde hij de Voedselstrategie van Den Haag, waarin het faciliteren en stimuleren van initiatieven van inwoners en ondernemers, educatie en advies, en zelf als gemeente het goede voorbeeld geven centraal staan.

Barker benadrukt de grote, positieve impact die we met onze dagelijkse eetkeuzes kunnen maken op dierenwelzijn, het klimaat en de natuur. Als iedereen iets meer plantaardig eet, telt dat bij elkaar op tot grote verbeteringen.

Geef mensen niet het gevoel dat ze iets wordt afgepakt, adviseert Barker. De gemeente Den Haag laat vooral zien dat plantaardig eten gezond, duurzaam en – niet onbelangrijk – heel lekker kan zijn!

‘Voor mij is dat ook wel persoonlijk een drijfveer om aan het voedselbeleid te werken, omdat je eigenlijk best wel met kleine stappen een grote impact kan maken.’

Aanhaken op wat er al is
De gemeente hoeft gelukkig niet alles zelf uit te vinden. Toen Barker in 2023 wethouder werd, maakte hij kennis met tal van mooie Haagse initiatieven om beter eten te bevorderen: ‘Wat het mooie is in Den Haag is dat je ook heel veel mooie initiatieven hebt die ook bezig zijn met het verbinden.’

Zo is er het Spinozahof, wat een groene oase is midden in de stad, waar ook voedsel wordt verbouwd. En het programma Duurzame Masterchef, waarin jongeren leren om gezond en duurzaam te koken. Kinderen nemen die kennis mee naar huis, wat weer een positief effect kan hebben op de eetgewoonten van het hele gezin. Tijdens milieulessen op Haagse scholen wordt nu ook verteld over de voordelen van plantaardig voedsel.

Daarnaast speelt de horeca een belangrijke rol. De gemeente ondersteunt ondernemers daarom actief. Onderzoek toont aan dat klanten vaker kiezen voor een plantaardig gerecht wanneer die bovenaan de menukaart staan. Bovendien zijn groenten over het algemeen goedkoper dan dierlijke producten, waardoor een plantaardiger aanbod niet alleen milieuwinst oplevert, maar ook winst voor de ondernemer.

Oproep aan het Rijk
De gemeente kan het niet alleen. De voedselomgeving van inwoners gezonder en duurzamer inrichten, is een complexe opgave. Mensen kiezen zelf wat ze eten, en kiezen meestal uit gewoonte. Gemeenten hebben beperkte bevoegdheden om daarop te sturen. Daarom zou het volgens Barker goed zijn als gemeenten de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld een overaanbod fastfood te kunnen weren. Of te kunnen ingrijpen in reclames die ongezond eten promoten. Ook pleit Den Haag samen met de andere gemeenten van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving voor het afschaffen van de btw op groenten en fruit. 

Voor andere gemeenten heeft Barker nog een tip: benoem één wethouder voedsel. Het thema raakt immers tal van domeinen, waardoor het zonder een toegewijde wethouder meestal overal op de tweede plaats komt.