Provincie Gelderland verduurzaamt 132 locaties

Voedselverspilling terugdringen en het aanbieden van meer plantaardige eiwitten in gerechten in plaats van dierlijke (eiwittransitie) zijn grote uitdagingen binnen het voedselaanbod in de zorg, catering en horeca. De manier waarop wij produceren en consumeren leidt tot een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen waaronder CO2. provincie Gelderland heeft als doel in 2050 klimaatneutraal te zijn. Greendish werd gevraagd om locaties in deze sectoren te helpen met het verduurzamen van hun voedselaanbod, met focus op het verminderen van voedselverspilling en het stimuleren van de eiwittransitie.
Doelstellingen van de provincie Gelderland:
De provincie Gelderland streeft naar klimaatneutraliteit in 2050. Eén van de manieren om de C02 voetafdruk naar beneden te krijgen is het tegengaan van voedselverspilling en het bevorderen van de eiwittransitie. Door middel van het programma “Gelderland van Morgen” wilde de provincie hier werk van maken samen met ondernemers en locaties uit verschillende sectoren. In opdracht van de provincie Gelderland werd dit programma 2,5 jaar lang uitgevoerd door Greendish en velen betrokken partners zoals de provincie zelf, Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus en mede mogelijk gemaakt door de financiering van Stichting Goeie Grutten en een aantal gemeenten in de provincie.
We hebben samen met de provincie Gelderland het doel gesteld om 1,5 miljoen kg CO₂ te besparen. Deze besparing wordt verdeeld over de sectoren Zorg, Horeca en Catering. De doelstellingen waren als volgt onderverdeeld:
-
Zorg: Het doel was om 0,33 miljoen kg CO₂-equivalenten te besparen, wat 22% van de totale reductie vertegenwoordigt.
-
Horeca: Het doel was om 0,43 miljoen kg CO₂-equivalenten te besparen, wat neerkomt op 29% van de totale reductie.
-
Catering: Het doel was om 0,74 miljoen kg CO₂-equivalenten te besparen, goed voor 49% van de totale reductie.
Deelnemers aan het project Gelderland van Morgen:
In totaal zijn er maar liefst 153 locaties gestart, waarvan 132 locaties uiteindelijk zijn begeleid en we de data hebben verzameld van 121 deelnemers. Je kunt de website bezoeken voor de volledige lijst door hier te klikken.
Zo gingen we aan de slag:
Onder het project “Gelderland van Morgen” werd Greendish gevraagd om de verduurzaming bij de provincie Gelderland te ondersteunen door locaties te werven, inzicht te geven in voedselverspilling en inkoop, en hen te begeleiden in de transitie naar meer plantaardige gerechten en/of minder voedselverspilling. Het proces verliep als volgt:
-
Begin 2022 zijn we gestart met het werven van locaties in de sectoren Retail, Zorg, Catering en Horeca.
-
Bij de deelnemende locaties werd een nulmeting uitgevoerd, waarbij zowel inkooplijsten werden geanalyseerd als voedselverspilling werd gemeten.
-
Greendish bezocht elke locatie voor een adviesgesprek en gaf concrete tips om minder dierlijke producten in te kopen en voedselverspilling te verminderen.
-
De locaties werden 3-5 maanden begeleid door Greendish om de gerechten te verduurzamen.
-
Aan het einde van de implementatieperiode werden de metingen opnieuw uitgevoerd om de impact van de aanpassingen te beoordelen.
-
De resultaten werden gepresenteerd aan alle betrokkenen om de behaalde successen te vieren en verdere stappen voor verduurzaming te bespreken.
In totaal namen 132 locaties deel aan de begeleiding van een of beide trajecten, verspreid over de sectoren Zorg, Horeca en Catering. Voor 121 van deze locaties hebben we vervolgens de data verzameld. Deze locaties hebben gezamenlijk indrukwekkende resultaten behaald, die daardoor een waardevolle bijdrage leveren aan een klimaatneutraal Gelderland. De belangrijkste resultaten zijn als volgt:
- De deelnemers hebben gezamelijk meer dan 1,7 miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard.
- Er is 114.681 kilo voedselverspilling voorkomen.
- Dit staat gelijk aan een besparing van €802.764 voor de deelnemers!