Gemeente Groningen verduurzaamt horeca

Wist je dat 70% van de voedselverspilling in de horeca plaatsvindt in de keuken voordat het de gast bereikt? De gemeente Groningen wil het voedselaanbod binnen de horeca verduurzamen, door enerzijds de eiwittransitie te stimuleren en daarnaast voedselverspilling te verminderen. De vraag aan Greendish om te helpen om deze doelen in de praktijk te brengen samen met horecaondernemers.
Doelstellingen van de gemeente Groningen:
Gemeente Groningen wilde in 2024 de horeca verduurzamen, waarbij 2 doelstellingen vanuit De Voedselagenda ten grondslag liggen:
- de eiwittransitie te stimuleren.
- door voedselverspilling te verminderen.
De deelnemers van het project:
In totaal deden 6 horecalocaties in de gemeente Groningen mee aan dit project om hun zaak te verduurzamen, dat waren:
Dennis Cooking Place, Everts Party Catering, News Café, Concerthuis, Het Oude Politiebureau en De Prael brouwerij.
Zo gingen we aan de slag:
Greendish is gevraagd om de twee doelstellingen naar de praktijk te vertalen door horecazaken te werven, inzicht te geven in de stand van zaken rondom de duurzaamheid van de locaties en om vervolgens de 6 horecazaken praktisch te begeleiden met het verspillen van minder voedsel en de transitie naar meer plantaardige gerechten op het menu. Dat zag er als volgt uit:
-
In januari 2024 zijn we begonnen met werven van 6 horecalocaties, in samenwerking met Groningen Werkt Slim.
-
Daarna hebben we bij deze 6 locaties een nulmeting gedaan, zowel een inkoopcheck als een voedselverspillingsmeting.
-
Greendish is langs geweest voor een adviesgesprek
-
Daarna volgde een periode van 2 maanden waarbij Greendish de 6 horecalocaties praktische begeleiding gaf
-
Begin juni vond er een herhaling plaats van de twee metingen.
- Eind juni vond de eindpresentatie plaats waarin we de resultaten deelden. Daarnaast we presenteerden we de resultaten op het New Energy Forum.
De 6 deelnemende horecalocaties hebben samen binnen een half jaar mooie impact gerealiseerd door hun voedselverspilling te verminderen en door meer plantaardige gerechten op de kaart te zetten:
- Samen hebben ze 7.154 kilo voedselverspilling bespaard.
- Door in te zetten op de eiwittransitie, is 77.408 kilo CO2-uitstoot bespaard
- Dat staat gelijk aan 1848 autoritjes van Utrecht naar Groningen!
- Er werd 777.556 douchebeurten bespaard.
- In totaal werd er 50.074 euro bespaard.