Project

Nieuwe Nassen Challenge: 'Meer plantaardig op de borden'

Geplaatst op 3 oktober 2024, 14:17 uur
Illustration

Chefs zijn cruciaal in het stimuleren van meer plantaardige consumptie. Een verschuiving die ook wel de eiwittransitie genoemd. Een belangrijke stap naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem. 

Dit biedt voordelen voor mens, milieu én je budget. Maar hoe zet je de eerste stap? Begin met het analyseren van de verhouding tussen dierlijke en plantaardige opties op je huidige menukaart. In deze nieuwe challenge van Het Nieuwe Nassen krijgen deelnemers praktische inzichten en hulpmiddelen om bij te dragen aan de eiwittransitie. De uitdaging is om plantaardige gerechten tot de populairste keuzes op het menu te maken.

De kick-off
Deze editie is bijzonder, omdat naast horecaondernemers zoals Bar Blink, Dudok, Masa en The Usual, ook Plaswijckpark, het Maritiem Museum Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en het Franciscus Gasthuis Rotterdam zich hebben aangesloten bij onze steeds groter wordende beweging, die inmiddels meer dan 70 Rotterdamse chefs en horecaondernemers omvat. Programmamanager Jeanette Verdonk opende de challenge in Bar Stroom, waar de deelnemers kennismaakten met elkaar en de hands-on aanpak van Het Nieuwe Nassen: niet praten, maar doen!

Met acht verschillende deelnemers zijn er uiteraard ook acht verschillende ambities en uitdagingen. Zo verschilt de overgang naar meer plantaardige gerechten voor een ziekenhuis aanzienlijk van die voor een restaurant of dierentuin. De komende maanden worden inkijkjes, inzichten en tussentijdse resultaten gedeeld via het Instagramaccount van @HetNieuweNassen.

Het doel is om meer plantaardige eiwitten op de menukaarten te krijgen. De deelnemers volgen drie maanden lang een traject van meten, leren en experimenteren. Ze werken samen met de Green Protein Alliance (GPA) en Pepijn Schmeink, plantbased chef van Eendracht Catering en ambassadeur van Het Nieuwe Nassen. De aftrap begon meteen goed: Jessie van Hattum van GPA deelde inzichten uit de Eiweet-monitor over de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen op menukaarten. Tijdens een lunch verzorgd door Pepijn kregen de deelnemers ook een voorproefje van hoe heerlijk plantaardige gerechten kunnen zijn.

thema 
Gezondheid en welzijn, Duurzaamheid en klimaat, Eiwittranstitie, Voedseleducatie, Voedselcultuur en eetgewoontes, Horeca en retail, Voedselproductie
Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Een betere verhouding plantaardige-/dierlijke eiwitten op de menukaart en van plantaardig het best lopende gerecht op de menukaart maken.
Lopend