Mensa Mensa

Public Food heeft de missie om een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten op te zetten en die van gezond en duurzaam eten de makkelijkste en betaalbaarste keuze voor iedereen maakt. Net zoals we dat voor andere publieke goederen hebben georganiseerd: openbaar vervoer, sociale woningbouw, kraanwater. Want voedsel is voor iedereen in de samenleving een basisbehoefte. Nu is het voedselsysteem volledig geprivatiseerd en primair gedreven door marktwerking en winstmaximalisatie. Met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid, het klimaat en sociale gelijkheid.
Public Food maakt zich hard voor voedselrechtvaardigheid. Initiatiefnemer Floris Visser:“Voedselrechtvaardigheid zien we als de strijd tussen private en publieke belangen. Er wordt vaak gezegd dat eten verbindt, maar ook het omgekeerde is waar. Wat we eten en hoe we eten legt ongelijkheden in de samenleving bloot. Gezondheidsverschillen tussen groepen mensen nemen toe. Overgewicht en obesitas komen vaker voor in gemarginaliseerde buurten. Ongezond en bewerkt voedsel is goedkoop, terwijl vers en gezond voedsel duurder is en daarmee dus minder toegankelijk. Eten is voedzaam én ziekmakend, en beide uitersten worden gebruikt als verdienmodel. Daar ligt de kern van de problematiek. En tegelijkertijd is dat vaak precies de olifant in de kamer. Public Food ontwikkelt projecten en programma’s die daar verandering in brengen”.
Mensa Mensa
Met Public Food zetten we dit pleidooi niet alleen op de maatschappelijke agenda maar vertalen het ook naar de praktijk. Onder de noemer Mensa Mensa bouwen we in Rotterdam Zuid aan een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten, waar dagelijks iedereen voor ieder budget een voedzame maaltijd kan eten of meenemen, met daarbij een openbare keuken waar bewoners zelf kunnen koken - het Mealprep Cafe -, een cursuscentrum met workshops over voedsel als medicijn, een kinderrestaurant, een leer-werkplek voor koks voor de 21ste eeuw, en een foodtruck die catering verzorgt bij sociale activiteiten in de wijk. Na een eerste succesvolle pilot in 2022 onder de eerdere naam Volkskantine in Almere, en een start met verschillende programmaonderdelen in 2023.
PvdA/Groen Links heeft de Volkskantine als basisvoorziening voor betaalbaar goed eten opgenomen in haar verkiezingsprogramma.
Missie
Public Food heeft de missie om een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten op te zetten en zo gezond en duurzaam eten de makkelijkste en betaalbaarste keuze voor iedereen te maken. Net zoals we dat voor andere publieke goederen hebben georganiseerd: openbaar vervoer, sociale woningbouw, kraanwater. Want voedsel is voor iedereen in de samenleving een basisbehoefte. Nu is het voedselsysteem volledig geprivatiseerd en primair gedreven door marktwerking en winstmaximalisatie. Met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid, het klimaat en sociale gelijkheid.
Lees meer over onze missie:
- ‘Gezond eten tegen snackbarprijzen, dat zou een publieke zaak moeten zijn’ (De Correspondent)
- 'Goed voedsel is een publiek goed' (De Helling)
- 'Food Systems Reform as a Power Struggle' (Tent Dialogue Room)
- ‘Good Food is a Public Good, Lessons from The Netherlands (Green European Journal)
Of luister naar deze podcast