Bericht

Rotterdamse kinderen eten meer groente door gezonde schoollunch

Geplaatst op 2 december 2024, 00:00 uur
Illustration

Een gezonde schoollunch kan positief bijdragen aan de gezondheid van Rotterdamse kinderen. Animo hiervoor is er bij kinderen, ouders en basisscholen. Maar er zijn nog hindernissen te nemen. Dat is de voorlopige conclusie van het onderzoek dat Erasmus MC uitvoerde in opdracht van de gemeente Rotterdam. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een eindsymposium. Hier werden ook interessante inzichten uit andere steden gedeeld.

In locatie De Fruitvis in Rotterdam-West waren op dinsdag 19 november tientallen professionals uit heel Nederland aanwezig. Van zorg- en welzijnsprofessionals tot beleidsadviseurs. En van schooldirecteuren tot aanbieders van lunches. Zij luisterden onder meer naar Wilma Jansen, senior onderzoeker en kenniscoördinator bij de gemeente Rotterdam, en Annemieke Wargers, onderzoeker bij Erasmus MC. De onderzoekers vertelden over de pilot die afgelopen schooljaar draaide op 5 Rotterdamse basisscholen in wijken met veel inwoners in een kwetsbare situatie. Hier kregen kinderen een halfjaar lang 4 dagen per week een gezonde schoollunch aangeboden.

Wereld te winnen
‘Rotterdam zet al 20 jaar in op het terugdringen van overgewicht bij kinderen’, vertelde Wilma. ‘We hebben ingezet op bewegen, water drinken en tussendoortjes op scholen. Desondanks blijft het percentage van kinderen met overgewicht hoog. Op het gebied van gezonde voeding is nog veel te winnen. Nationale en internationale onderzoeken tonen aan dat een gezonde schoollunch kan bijdragen aan gezondere eetgewoonten bij kinderen. Daarom hebben we Erasmus MC gevraagd om de effecten hiervan te onderzoeken. En te kijken of het organiseren van schoollunches haalbaar is.’

Meer groente
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen door de gezonde schoollunch duidelijk meer groente binnen krijgen. En minder zoete dranken drinken. Daar staat tegenover dat kinderen niet altijd meedoen, omdat ze hun eigen lunch lekkerder vinden. Ouders en docenten noemden meer redenen om wél mee te doen dan om niet mee te doen. Belangrijke beweegredenen zijn dat het kind gezond eten krijgt én dat ieder kind de kans krijgt om hetzelfde te eten.

Gelijke kansen voor iedereen
Het belang van kansengelijkheid werd benadrukt door wethouder Faouzi Achbar van onder andere Welzijn en Sport. Bij de aftrap van het symposium vertelde hij over zijn eigen ervaringen als docent met ongezond eten in de klas. ‘Gelijke kansen voor iedereen, dat heeft ook te maken met toegang tot gezonde voeding. Geef je een auto geen of onjuiste brandstof, dan komt hij niet vooruit. Als kinderen gezonder eten, hebben ze meer energie en concentratie om te leren en zich te ontwikkelen.’

Hoe haalbaar?
De vraag is of het haalbaar is om een gezonde schoollunch blijvend in te voeren voor alle Rotterdamse kinderen. De bereidheid onder kinderen, ouders en basisscholen is er. Tijdsinvestering, financiering, organisatielasten en het gebrek aan faciliteiten zijn aandachtspunten voor basisscholen om een gezonde schoollunch in te voeren. Desondanks organiseert al 38% van de basisscholen een vorm van lunch.  Bij het nemen van de hindernissen kan Rotterdam leren van anderen. Daarom doen Erasmus MC, gemeente Rotterdam en basisschool OBS Delfshaven mee aan het Europese project Healthy Wave. Hierin worden goede ervaringen onderzocht met gezonde schoolmaaltijden voor alle Europese kinderen. Binnen dit project is Rotterdam gekoppeld aan Milaan. Daar zijn gezonde schoollunches voor leerlingen al tientallen jaren de normaalste zaak.

Lees het volledige verslag van de bijeenkomst op Gezond010